Головна Спорт Перший районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл – Джура”

Перший районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл – Джура”

Щороку пластуни Красненської станиці проводять Свято весни в мальовничому куточку України. Тустань, Циків, Підлисся,  Гутисько-Тур’янське – їх географія розширюється. Цьогоріч, наприклад, воно відбулося у Брахівці.

Упродовж трьох днів тут виру­вало міжстаничне наметове пластун­ське містечко – проходив І районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл – Джура". У ньому взяли участь 160 плас­тунів і 27 виховників станиць Красне Буського та Новий Яричів Кам’янка-Бузького районів. Перемо­жець, а ним став гурток "Мокоші" з Буської першої, представлятиме наш район на обласному етапі, який відбудеться у червні і буде при­свя­чений 122 річниці від дня народження Євгена Коновальця.

Першого дня відбулося від­криття свята, на яке до пластунів завітали заступник голови Буської РДА Євген Кичурчак, керівник відділу освіти, молоді і спорту Богдан Глуховецький, методист райво Любомир Ціхоцький, помічник депутата обласної ради Богдана Козака Ярослав Глова і Кутівський сільський голова Ігор Карпій. Вони привітали пластунів, побажали їм не тільки гарного відпочинку, а й плідної праці.

А попрацювати таки довелось добряче. Вже першого дня не тільки розкинули наметове містечко, де біля кожного намету облаштували умивальник, сушилку для посуду, урни для сміття, а й встановили всі таборові споруди: браму, кухню, щоглу і дві лятрини(туалети).  А ще назбирали хмизу для ватри, яка палала ввечері і першого, і другого дня. Біля неї і відбулися виступи гуртків, де учасники не тільки представляли свій девіз, емблему, а й співали повстанські пісні.

Команди прибули з багатьох шкіл району, а для своєї назви вибрали оригінальні варіанти. Отож, у змагах брали участь "Соняшники" з Чанижа, "Брат за брата" зі Сторонибаб, "Троянди" з Красненської першої, "Яструб" з Топорова, "Бузьки" з Бу­ської гімназії, "Беркут" з Гумниська, "Соколята" із Задвір’я, "Стир" із Тур"я, "Сокіл" із Соколівки, "Волошки" з Побужан, "Патріоти" із Соколі, "Скорпіони" з Олеська, "Червоні маки" з Боложинова, "Відвага" з Перево­лочної, "Едельвейс" з Полтви, "Моко­ші" з Буської першої, "Блискавки" з Буської другої. З Красненської  другої, де у 90 роках минулого століття започаткували пластунський рух, прибуло дві команди – досвідчені "Орли" і новаки "Леви". А також змагалась ще одна команда з Нового Яричева – "Чорноморці".

Програма кожного дня була змістовною, насиченою і цікавою. Пластуни змагались, показуючи справжній вишкіл на витримку, мужність, вправність, у тереновій грі, козацьких перегонах, смузі перешкод, перетягуванні линви, спортивному дужанні, туристич­ному орієнтуванні, конкурсі на кращу канапку  та інших, де загальні призові місця здобули "Мокоші" з Буської першої – І місце,  "Волошки" з Побужан – ІІ місце,  "Соняшники" з Чанижа  – ІІІ місце. А ввечері другого дня знову запалала ватра "Слава Героям", де кожна команда представляла патріотичні композиції, розпові­даючи про Василя Кука, Євгена Коновальця, В’ячеслава Чорново­ла, Тараса Чупринку, Симона Петлюру, Степана Бандеру.

Палала пластунська ватра, а небо розтинала ліхтарикова ілю­мінація. Таке надзвичайне дійство запа­м’ятається надовго. Тому й приходить щороку у  гуртки все біль­ше і більше школярів. І хоч плас­тунське життя – це не вседозво­леність, тут діють свої правила і закони, проте діти та й їхні батьки щораз переконуються, що таке навчання має свої переваги, – «Пласт» вчить мислити позитивно – за будь-яких умов. Тому й плас­товий сеньйор Михайло Ревуцький з Нового Яричева в інтерв’ю зазначив, що вони щиро заздрять пластунам Буського району, які мають можливість так масштабно, за підтримки районної влади, про­водити пластові акції.

Постійним учасником пластун­ських зборів є і сеньйор Володимир Жолнович з Олеська. Захопившись у студентські роки туризмом, не залишив свого захоплення і в старшому віці, а йому вже понад 70. Більше того, де б і на якій посаді не працював би – вчителем у школі чи головою селищної ради – всюди організовував пластунські гуртки. Зараз він уже на пенсії, проте не полишає неспокійного пластун­ського життя, а, маючи за плечима великий життєвий досвід, допома­гає порадами молодим. З-поміж усіх таборувань сеньйор Володимир відзначає табір "Русалка Дністро­вая" у Підлиссі, який мав найбільш пізнавально-виховне значення.

Три дні вирувало пластунське життя на Брахівці. Чи не заважало це місцевим мешканцям? Анітрохи. Вони ще пам’ятають часи, коли у Брахівському лісі влітку працював оздоровчо-трудовий табір "Світа­нок". Про це у розмові згадував і міс­цевий мешканець Віктор Паламар: "Прикро, що так занедбали і роз­валили. А це Свято весни у плас­тунів чудове. Бачу, що їм тут подо­бається, тут весело".

А недільної днини пластуни побували у церкві на святочній Літургії. Божий храм не вмістив всіх бажаючих, то вони стали довкола нього. Стільки люду тут не буває й у великі свята. Тому парох отець Степан Момоход подякував пласту­нам та їх вихов­никам за те, що роблять добру справу, прославляють Бога і пропагують здоровий спосіб життя.

Наостанок варто згадати тих, хто ніколи не залишається осторонь "Пласту", – завжди підтримує. Ін­тендант Людмила Гураш висловлює слова вдячності за спонсорську допомогу депутату Львівської обласної ради Богдану Козаку, за солодощі – депутату Буської районної ради Ігорю Іваськіву та Кутівському сільському голові Ігорю Карпію.

Лариса  ГАРАСИМІВ