Головна Політика На Львівщину прибув Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мартін...

На Львівщину прибув Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс: ключове зі зустрічі з очільником ОВА

Пан Посол поцікавився, як Львівщина заходить в опалювальний сезон, а також висловив готовність залучати британські компанії до спільних проєктів.

Очільник Львівської області Максим Козицький зустрівся із Надзвичайним та Повноважним Послом Великої Британії в Україні Мартіном Гаррісом. Першочерговою темою стала підготовка Львівщини до опалювального сезону та виклики, які передують цьому процесові.

Через масштабність пошкоджень на об’єктах енергетичної інфраструктури в Україні спостерігають дефіцит електроенергії. Станом на зараз ситуація стабілізувалася, однак є ймовірність повернення графіків погодинного відключення світла.

«Зима буде важкою, ми це розуміємо. За попередніми прогнозами, світла упродовж дня може не бути від 8 до 12 годин, що суттєво вплине не лише на комфорт жителів області, але й на економіку. Підприємства не зможуть повноцінно працювати, виготовляти продукцію. Нам треба рухатися в напрямі децентралізованої генерації, адже ворог знову може атакувати критичну інфраструктуру. Йдеться про когенерацію та акумуляцію електроенергії. Також є потреба у резервних джерелах живлення. Тому будемо раді працювати з британськими компаніями», – повідомив Максим Козицький.

До слова, у травні Львівщина підписала Меморандум про співпрацю з англійським графством Норфолк. Документ передбачає спільні проєкти у сферах економічного співробітництва, освіти, науки, сільського господарства, енергетики, охорони здоров’я тощо.

Ще одним важливим проєктом є відкриття модернізованої бактеріологічної лабораторії у Клінічному центрі дитячої медицини. На відкриття тоді приїхала Перша Леді України Олена Зеленська та британський філантроп Лорд Майкл Ешкрофт, який фінансово підтримав проєкт: https://loda.gov.ua/news/115547

Окрім цього, сторони обговорили посилення економічної співпраці в умовах війни. Львівська область залишається «зоною економічної безпеки», куди релокувалося найбільше підприємств, де надалі працює бізнес і продовжують здійснюватися інвестиції.

«Наша область завжди була інвестиційно привабливою, але ситуація така, що найактивніший інвестор – внутрішній. Багатьох міжнародних партнерів стримує фактор «воєнного стану», ми це розуміємо. За останні три роки до нас релокувались понад 200 підприємств і більшість залишились тут працювати. Зазвичай, іноземний капітал надходить від компаній, які працювали у нас до початку повномасштабної війни. Нові бізнес-гравці дуже обачні та не хочуть ризикувати. Однак ми постійно наголошуємо, що Львівська область має проєкти, які б зацікавили іноземну сторону. Це чудова нагода інвестувати у розвиток економіки України вже зараз», – наголосив очільник ОВА.

Зі свого боку, пан Надзвичайний і Повноважний Посол запевнив, що готовий вести перемовини з британськими компаніями, які допомогли б Львівщині пройти осінньо-зимовий період, а також пропонуватиме бізнесам розглянути нашу область для інвестування.

«Нещодавно я зустрівся з представниками британської групи з відновлювальної енергетики Octopus Energy Group. Це крута команда і ми готові залучити їх до співпраці з Україною. Прагнемо, аби взимку енергетична сфера працювала попри все, а тепло та світло було в кожній домівці українців», – зауважив Мартін Гарріс.

Довідково:

У вересні цьогоріч Велика Британія оголосила про виділення Україні щонайменше 600 млн фунтів стерлінгів на підтримку у війні з росією, зокрема 242 млн фунтів стерлінгів виділять у 2024-2025 роках на невідкладні гуманітарні, енергетичні та стабілізаційні потреби, а також на підтримку реформ, відновлення та реконструкцію.

Нещодавно Міністерство оборони Великої Британії повідомило про передачу Україні 16 самохідних артилерійських гармат AS90, з яких 10 одиниць уже доставили, а ще 6 доставлять найближчими тижнями.