Головна Цікаво Як вибрати кокосову олію та які компоненти вона має?

Як вибрати кокосову олію та які компоненти вона має?

406

Цей дар природи можна використовувати для смаження, салатів, виготовлення домашніх солодощів, а також як косметичний засіб для обличчя, волосся або як допомогу в лікуванні шкірних захворювань. Якщо вас цікавить кокосова олія ціна її може залежати від того, рафінована вона чи ні. Вибирайте її вид, враховуючи спосіб використання та ефект, який ви хочете досягти.

Що таке кокосова олія?

Це рослинна олія, яка виникає в результаті пресування твердої м’якоті кокосових пальмових горіхів. Ми часто можемо зустріти назви: кокосова олія чи кокосовий жир. Щойно отримана речовина трохи жовтіє, але згодом вона відбілюється у процесі рафінування.

Коксова олія приймає рідку форму за температури від 20 до 28 °C. Її часто використовують як харчову добавку. Також вона застосовується в косметичній промисловості як інгредієнт у лосьйонах, кондиціонерах для волосся та масажних оліях. Такий компонент живить, зволожує та прискорює регенерацію. Кокосова олія корисна і в хімічній промисловості – для отримання алкоголю, свічок і жирних кислот.

Які компоненти містить кокосова олія?

Олія холодного віджиму – це джерело насичених жирних кислот (94%). Із них аж 62% – це жирні кислоти середнього ланцюга: лауринова, каприлова, міристинова тощо. Олія також містить пальмітинову та стеаринову кислоти та ненасичені жирні кислоти: лінолеву, олеїнову та ліноленову. Речовина є джерелом більшості вітамінів групи В, а також антиоксидантів, вітамінів С і Е. Ще вона містить такі мінерали, як магній, калій, залізо, кальцій, цинк і фосфор.

Рафінована чи нерафінована – як вибрати?

Людям, які ніколи не мали контакту з кокосовою олією, часто важко визначитися з вибором: обидва її типи істотно відрізняються.

Нерафінована кокосова олія

Вона створюється в результаті механічних процесів, таких як пресування, фільтрація, осадження та очищення. Вони відбуваються без участі високої температури, тому часто на етикетці продукту можна зустріти позначку «холодний віджим». Завдяки низькій температурі олія зберігає більшість своїх оздоровчих властивостей.

Вважається, що нерафінована олія допомагає в лікуванні багатьох захворювань, полегшує схуднення, допомагає при гіпертонії. Вона має антиоксидантну дію та захищає ліпідний шар шкіри від шкідливого впливу бактерій та інших факторів. Нерафінована олія також використовується під час косметичних процедур.

Рафінована кокосова олія

Вона проходить процес рафінування, який через високу температуру та хімічні добавки позбавляє її свого смаку та аромату. Рафінування – це процес очищення, через який олія також позбувається більшості поживних речовин. Однак це не означає, що вона стає шкідливою. Ми можемо використовувати її для смаження та запікання, але тоді страви не матимуть типового запаху та післясмаку нерафінованої кокосової олії. Рафінована – має більший термін придатності й може зберігатися при кімнатній температурі. Вона також дешевша за нерафіновану.

Вибір залежить від ваших очікувань. Якщо ви хочете використовувати олію як природний косметичний засіб, який гарно пахне та містить цінні поживні речовини, тоді варто придивитися до нерафінованої – тобто холодного віджиму. Це найбільш «здоровий» варіант, який підходить як доповнення до різних видів страв (надає їм легкий аромат кокоса).

Однак якщо вам потрібна олія лише для смаження, тоді варто вибрати рафіновану. Вона не має смаку й запаху, що для багатьох людей може стати плюсом (особливо якщо їм не подобається післясмак кокосового горіха у стравах). Рафінована олія також дозволяє заощадити гроші.

Сподіваємося, тепер – коли ви знаєте особливості кокосової олії обох видів – вам буде легше визначитися з вибором.