Головна Культура Громади Стрийщини продовжують цикл виїзних нарад, присвячених культурній спадщині

Громади Стрийщини продовжують цикл виїзних нарад, присвячених культурній спадщині

У межах чергової зустрічі йшлося передовсім про пам’ятки Розвадівської громади.

Нарада відбулась сьогодні, 19 липня, у селі Верин. Окрім тем пам’яткоохоронних, були й історичні, присвячені визвольним змаганням ХХ століття, історії становлення УГКЦ у Розвадівській громаді.

У контексті охорони і збереження об’єктів культурної спадщини, говорили про:

  • збереження сакральної культурної спадщини;
  • відповідальність у випадку заподіяння шкоди пам’яткам;
  • консолідацію зусиль заради збереження спадщини;
  • культурну спадщину як ресурс відновлення і розвитку громади;
  • роль культурної спадщини у розвитку туризму.

Директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько акцентувала на питаннях роботи з Державним реєстром нерухомих пам’яток України, внесеним змінам до Порядку обліку об’єктів культурної спадщини; порядку укладання охоронних договорів, умовах співфінансування реставрації пам’яток з обласного бюджету, а також окреслила першочергові кроки збереження пам’яток архітектури.

«Дуже важливо, щоб громади розробляли власні програми охорони культурної спадщини. Базуватись вони повинні на проведенні щорічного моніторингу нерухомих об’єктів культурної спадщини, щоб чітко було зрозуміло, які пам’ятки першочергово потребують реставрації, які об’єкти необхідно співфінансувати з обласного бюджету, і ми спільно працювали на випередження. Окрім того, має проводитись постійна робота із виготовлення облікової документації, укладання охоронних договорів на пам’ятки», – каже Олена Василько.

Учасниками наради у Верині були представники Львівської обласної державної адміністрації, Стрийської районної державної адміністрації, делегати з 14 громад Стрийщини, історики, краєзнавці, науковці та священнослужителі.