Головна Культура У Львові вшанували пам’ять автора музики Державного Гімну України Михайла Вербицького

У Львові вшанували пам’ять автора музики Державного Гімну України Михайла Вербицького

Сьогодні, 7 грудня, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, голова Львівської ОДА Олег Синютка, громадськість та учнівська молодь вшанували пам’ять українського композитора отця Михайла Вербицького.

До пам’ятника Михайлу Вербицькому присутні поклали квіти та разом виконали Гімн України.

Під час громадського віче, звертаючись до учнів, Олександр Ганущин наголосив, що навіть найкращий вірш не стає популярним і, так би мовити, не злітає, якщо немає до нього доброї мелодії.

«Михайло Вербицький зробив неймовірне. Він вірш поклав на таку мелодію, котра отримала загальнонаціональне визнання і стала українським Гімном. Він зробив так, щоб цей вірш злетів. Пам’ять про Михайла Вербицького завжди у наших серцях», – сказав очільник облради.

Керівники області вшанували пам'ять автора музики Державного Гімну України Михайла Вербицького

Додамо, що увінчався західвиконанням церковного гімну «Боже Великий Єдиний».

Керівники області вшанували пам'ять автора музики Державного Гімну України Михайла Вербицького

Довідково:

Михайло Михайлович Вербицький – український композитор, хоровий диригент, священик УГКЦ, громадський діяч, автор музики Державного Гімну України «Ще не вмерла Україна». Народився 4 березня 1815 року в с. Явірник Руський, неподалік Перемишля (зараз – Польща), у сім’ї священика.

Перше виконання твору «Ще не вмерла Україна» як Гімну відбулося 10 березня 1865 року у Перемишлі, як завершальний номер концерту, присвячений Тарасові Шевченку.

В останні роки життя композитор займався педагогічною діяльністю, писав статті, творив музику.

Згодом, у 1856 році, він став парохом церкви у селі Млини неподалік Перемишля, де проживав до смерті 7 грудня 1870 року, помер у віці 55 років.

27 грудня 2015 року, у Львові у рік 200-річчя від дня народження відкрили та освятили пам’ятник о. Михайлові Вербицькому. Монумент встановили на розі вулиць Бандери – Чупринки – Вербицького з ініціативи Товариства «Надсяння». Авторами пам’ятника є Володимир і Андрій Сухорські.