Головна Культура Книга народу «Кобзар»

Книга народу «Кобзар»

З-поміж безлічі книг, з якими має справу історія світової літератури, поодиноко виділяються ті, що ввібрали в себе науку віків і мають для народу заповітне значення. До них належить "Кобзар", який народ український поставив на перше місце серед успадкованих з минулого національних духовних скарбів. Дивовижний шлях цієї книги. Формувалася вона поступово, рік за роком, формувало її саме поетове життя, яке було нелегким і тернистим.

1840 року в Санкт-Петербурзі, за сприяння Євгена Гребінки, вийшов друком "Кобзар" – так назвав свою першу віршовану збірку двадцятишестирічний поет Т. Шевченко. Хоча він мав лише вісім творів ("Думи мої думи мої". "Перебендя", "Катерина , "Тополя", "Думка", "Нащо мені чорні брови", "До Основ’яненка", "Іван Підкова", "Тарасова ніч"), усе ж засвідчив, що в українське письменство прийшов поет великого обдарування. Українська поезія ще не знала такої художньої майстерності, непідробної щирості та ліризму.

Зі всіх прижиттєвих видань творів перший "Кобзар" мав найпривабливіший вигляд: хороший папір, зручний формат, чіткий шрифт. Особливістю цього видання є оформлення на початку книги за малюнком Василя Штернберга. У світі збереглося лише кілька примірників "Кобзаря" Т. Шевченка 1840 року. Назву "Кобзар" було збережено і для наступних видань 1844 і 1860 років. Ця книга стала подією величезного значення не тільки для української літератури, а й в історії самосвідомості українського народу.

"Кобзар" Т.Шевченка у дореволюційній Росії видавали 34 рази загальним тиражем 329 тис. примірників, за кордоном – 28 разів тиражем 35 тис. примірників. Станом на 1985 рік "Кобзар" виходив 124 рази загальним накладом понад 8 млн. примірників. Низку творів із "Кобзаря" перекладено понад 100 іноземними мовами.

Буська районна бібліотека має низку "Кобзарів", доступних для усіх користувачів, різних років видання та різного формату. Є у нашій бібліотеці і видання подарункові: кишенькового і великого формату, з оформленням відомих художників. Хочеться відмітити деякі з них.

Шевченко Т.Г. Кобзар; З почин, та приміт. д-ра В.Сімовича. – Нью-Йорк: Видавництво "Говерля", 1978 – 432с., – перше видання з'явилося у 1921 році в Катеринославі заходами Євгена Вирового. Це видання – 2 незмінне, яке з’явилося в українському видавництві "Говерля" при підмозі Степана Ковраша. "Кобзар"-подарунковий, оздоблений золотим тисненням у вигляді вишивки, з портретом Т. Шевченка та гербом України, витисненими на обкладинці.

Шевченко Т. Кобзар"; Іл. В.І. Касіяна.-К: Рад. Школа, 1983-608 с., – куди увійшли Шевченкові вірші, поеми балади 1837-1861 років. Має особливе оформлення, цікаві ілюстрації відомого художника.

Шевченко Т.Г. "Кобзар"; Худож. В.І. Касіян; Передм. О. Я. Гончара -К.: Веселка 1998.-486с., – має багату й цікаву історію ілюстрування, адже прикрашене ілюстраціями видатного графіка Василя Касіяна, чия подвижницька праця була освітлена любов’ю до Шевченка.

Шевченко Т. Г." Кобзар". Ред. М Дорошенко; Худож. І. Плесканко; Вступ, ст. М.Рильського. – Львів: Книжково- журнальне видавництво, 1961,- 647с., де поміщено примітки, а також вступна стаття академіка Максима Рильського, виданий "Кобзар" у Львові в 1961 році. Обкладинка оформлена квітковим орнаментом та зображенням самого Шевченка, має зручний кишеньковий формат.

Шевченко Т.Г. "Кобзар"; Іл. Софії Караффи-Корбут. – Львів: Каменяр, 2011.-871 с., який нещодавно з'явився у нашій бібліотеці. Видання супроводжується ілюстраціями видатної художниці графіка Софії Караффи-Корбут, створеними в середині 1960 років, і за які художниця отримала премію ім. Т. Шевченка. Тексти поезії подаються за академічними виданнями творів Т.Шевченка.

Багато сучасних видань, яких не має наша бібліотека, теж заслуговують особливої уваги

Наприклад, у 2006 р. видавництво "Корбуш" створило три Кобзарі". Перше – колекційне видання: шкіряна обкладинка з золотим тисненням. Друге – доступніше, але теж вишукане. А третє – перекладене англійською. Усі три видання мають малюнки автора твори та слайди яких надав Національний музей Т.Г. Шевченка.

У 2013 році «Голос Америки» повідомив про те, що вийшло друком перше повне видання "Кобзаря" англійською мовою. За переклад, який зайняв кілька років, взявся Петро Фединський.

Ще один унікальний "Кобзар" знаходиться в м. Києві, у музеї мікромініатюри. Ця найменша рукописна книга має 12 сторінок, площа обкладинки 0,6 кв. мм, зшита книжечка звичайною павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника У книзі поміщено шість віршів Т.Шевченка, уривок з передмови І. Франка, портрет Т.Шевченка. Цей "Кобзар" був виготовлений за 4 місяці майстром мікромініатюри Миколою Сядристим.

Звичайно, про такі видання бібліотеки в наш час можуть тільки мріяти. Буська районна бібліотека теж небагата рідкісними виданнями, проте чекає цікавих, яскравих та вишуканих книг Т. Г.Шевченка. Як відомо, з нагоди 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря редактор газети «Воля народу» Микола Іванців запропонував зібрати у стінах бібліотеки виставку з 200 «Кобзарів», які вийшли у різні роки, в різних видавництвах, з різними передмовами. Скільки насправді буде експоновано «Кобзарів» (і не тільки їх), залежить від нас – мешканців Бущини – поціновувачів творчості Т.Шевченка. Автор ідеї пропонує свою збірку, а це 20 «Кобзарів», найстаршому з яких вже 100 літ. Сподіваємось, що й інші книголюби запропонують до виставки свої колекції. Першою підтримала нас Марія Смолінська з Ракобовтів, яка у сільському музеї зібрала рідкісні видання «Кобзаря».

Ганна ДОНЧАК, бібліограф Буської ЦБС