Головна Культура Патріотичні мандри Львівщиною: запрошуємо оглянути дерев’яну вежу пам’яті, заввишки понад 40 метрів

Патріотичні мандри Львівщиною: запрошуємо оглянути дерев’яну вежу пам’яті, заввишки понад 40 метрів

У серії «Патріотичні мандри Львівщиною» управління туризму та курортів пропонує піднятись на вежу пам’яті, неподалік села Недільна. Відстань від Львова в сторону Самбірського району – 115 км.

Недільна тривалий час була центром визвольного руху і мала псевдо «Київ». Колись у цій місцевості відбулись Установчі збори Української Головної Визвольної Ради та існувала підстаршинська школа УПА. Вишколи тривали до 400 годин.

У 1943 році гітлерівці вирішили знищити патріотичний осередок. Для військової операції залучили три тисячі солдатів. Повстанців було лише 105. В нерівному бою вони дали гідну відсіч противнику. Було вбито понад 300 окупантів. Не стало 43 наших бійців.

На знак пошани за загиблими українцями встановили 43-метрову вежу з хрестом угорі, що розташований на висоті 907 метрів над рівнем моря. Це зафіксовано у Книзі рекордів України.

Вежа має дзвіницю. Будете біля неї, задзвоніть за полеглими. Вежа пам’яті стоїть на горі Діл. Підійматися на вершину не складно, оскільки перепад висоти незначний. Недалеко від меморіалу облаштована зона відпочинку. Є також криївка, де можна заночувати.

Ідею збудувати вежу виношував Ігор Піхоцький, родом з села Недільна. Втілив задум, у стилі традиційної бойківської дерев’яної архітектури, Олесь Дзиндра.

У Недільній працює також музей Кирила Осьмака – президента Української Головної Визвольної Ради. Про час відвідування потрібно домовлятись за телефоном: 0961475967.