Головна Культура У Львівському історичному музеї відкрили виставковий проєкт фотографій та артефактів війни

У Львівському історичному музеї відкрили виставковий проєкт фотографій та артефактів війни

Він є благодійним та присвячений українським військовим, волонтерам та медикам.

Сьогодні, 4 квітня, у Львівському історичному музеї презентували виставковий проєкт «Із полум’я зродились». Його присвятили українським військовим, волонтерам та медикам.

На виставці представили понад 40 експонатів з колекції Національного музею Революції Гідності, які розповідають 23 історії учасників російсько-української війни. Портрети 23 героїв виставки зробила Міна Сорвіно

Також презентували речі, які вже стали музейними експонатами та належать українським військовим, медикам та волонтерам. Серед артефактів – рукопис Валерія Залужного, фонендоскоп і медична шапочка головного анестезіолога ЗСУ Олександра Бугая, почесні медалі, нагороди, малюнок, зроблений полеглим захисником Віталієм Киркачем-Антоненком, картина військової волонтерки, парамедика й поліціянтки Тати Кеплер та інші експонати, кожен з яких несе в собі історію Героя.

«Коли ми починали благодійний проєкт «Із полум’я зродились», то попросили героїв надати їхні речі, пов’язані з особистою історією на війні. І коли зібрали їх, ми зрозуміли, що ці предмети треба показати людям  і розповідати про тих, хто на війні був та є. Серед героїв проєкту є важко поранені та вже загиблі. Ми вдячні Музею Майдану за можливість розповідати історії героїв і показувати ці речі. Це наша історична пам’ять, за якою нащадки будуть вивчати історію», – зазначила співорганізаторка проєкту «Із полум’я зродились» Ірина Солошенко.

На відкритті відбувся благодійний аукціон на підтримку збору на нагальні потреби евакуаційних вагонів (мобільна евакуація поранених).

Торік виставку презентували для глядачів в Українському Домі у Києві, а також в Трускавці у Художньому музеї Михайла Біласа.

«Кожен експонат виставки «говорить» до сучасників та водночас є живим свідченням нашої історії. Сьогодні Україна проходить надзвичайно складний шлях, активними учасниками якого є військові, медики, волонтери – усіх їх ми бачимо у експозиції проєкту.  Вічна пам’ять та подяка тим, хто вже, на превеликий жаль, не з нами, сил тим, хто продовжує цю боротьбу. Нехай кожен експонат засвідчує нашу повагу та вдячність за службу, жертовність та любов до власної держави та буде мотивацією для майбутніх поколінь», – зазначив заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко.

У Львові виставку можна оглянути до 29 квітня. Організаторами є Львівський історичний музей, Національний музей Революції Гідності та БФ «КОЛО».