Головна Культура В Буському районі встановлюють комп’ютери в бібліотеках

В Буському районі встановлюють комп’ютери в бібліотеках

Існує думка, що з прискоренням темпів комп'ютеризації в сучасному суспільстві відпадає потреба в друкованій продукції, зокрема художній літературі, підручниках, пресі. Уся необхідна інформація стає швидко доступною завдяки новітнім інформаційним технологіям, та й часу на те, щоб читати книги, не вистачає. Побутує думка, що втрачає перспективи і професія бібліотекаря, й існування бібліотек загалом, оскільки з'являються електронні книги. Отож, сьогодні важливо замислитись, якою має бути бібліотека майбутнього, щоб вона задовольнила потреби сучасного читача і якими якостями повинен володіти бібліотекар, аби витримати професійну конкуренцію та допомогти читачам зорієнтуватися в потоці інформації.

"Якою я бачу бібліотеку своєї громади" під такою назвою відбулося засідання круглого столу в Гумниській сільській раді за участю бібліотекарів сіл Гумниська та Чучмани Ольги Когут та Емілії Литвин, працівників органів місцевого самоврядування, освіти, культури, медицини, громади села, молоді. Зібрались, аби обговорити питання, які послуги сьогодні хоче отримувати мешканець села у бібліотеці, що необхідно зробити для покращення матеріально-технічної бази бібліотеки села. Люди висловили власні позиції та думки про бібліотеку та сучасне бібліотечне обслуговування, внесли конкретні пропозиції з модернізації бібліотек, а саме придмати комп'ютерне обладання фірми Dell. Також провели письмове анкетування і дізнались багато нової інформації.

Згідно опитування, лише одна четверта населення задовольняє свої інформаційні потреби ресурсами бібліотек, а головними читачами є діти та юнацтво. Не відвідують, або відвідують дуже рідко бібліотеку люди середнього віку та пенсіонери. Серед причин такої пасивності – слабка матеріально-технічна база бібліотек, відсутність нової літератури, холод в приміщенні, брак часу для читання. На
запитання "Що би ви хотіли змінити в бібліотеці?", представники громади відповіли: хочемо оновлення книжкового фонду, комп'ютеризацію бібліотек з підключенням до мережі Інтернет, покращення інтер'єру, телевізор та мультимедійне обладнання, створення клубів за інтересами. А з того, що є зараз, обов'язково хочуть залишити виставки про історію рідного села, книг відомих українських письменників та поетів, а також підшивку періодичної преси, де обов'язково має бути районний часопис "Воля народу".

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що сільська бібліотека в нинішніх умовах неналежного фінансування та недостатньої уваги до її проблем усе ж продовжує виконувати своє соціальне призначення. І вона таки потрібна сільській громаді. Бібліотека є, була і буде центром суспільного, духовного та культурного життя на селі, акумулюючи звичаї, традиції села, його історію та культуру.

Тетяна КРАВЕЦЬ, Гумниський сільський голова