Головна Культура В Буську відбувся ІІ фестиваль у стилі ретро #BadenіFest

В Буську відбувся ІІ фестиваль у стилі ретро #BadenіFest

У неділю, 1 серпня, біля родинного маєтку – палацу графа Казимира Фелікса Бадені, що знаходиться в центрі Буська, відбувся другий за ліком фестиваль у стилі ретро #BadenіFest.

Міщани та численні гості на один день поринули у минувшину: подвір’ям палацу прогулювалися дами у вбранні періоду початку ХХ століття, середньовічні придворні вельможі, козаки з шаблями, чоловіки у фраках, леді в розкішних довгих сукнях і ексклюзивних капелюшках.

Поряд відбувалися майстер-класи з ковальства та виготовлення прикрас, діяли виставки ретро-автомобілів, одягу та старожитностей, бажаючі мали нагоду побувати задарма у місцевому краєзнавчому музеї, яким опікується культорологічне товариство “Бужани”, придбати сувенірну продукцію з логотипами свята, покататися містом на бричці та автомобілі початку ХХ століття.

Місцеві газди і газдині пригощали учасників фесту юшкою та різними смаколиками, які готували в різні історичні періоди в Галичині. А ще тут було справжнє живе Буське пиво різних сортів, яке почали вперше варити більше століття тому на графській пивоварні.

На імпровізованій сцені впродовж масштабного багатогодинного дійства виступали місцеві аматори сцени, а також гості з сусідніх громад, які подарували усім глядачам змістовну концертну програму і безліч позитивних емоцій.

Привітали учасників #BadenіFest: Буський міський голова Ростислав Сліпець, депутат Львівської обласної ради Світлана Стечак, голова Золочівської обласної ради Орест Кавецький. І, звичайно, сам граф Казимир Фелікс Бадені (Володимир Романів) разом зі своєю невісткою Алісією Елізабет Анкаркрон (Вікторія Підгірна).

Вели фестиваль Павло Теодоровський та Любов Огороднік.

Захід відбувся за фінансової підтримки Буської міської ради.

Свято вдалося, тому наступного року організатори очікують, що фест стане ще більш масовим, більш костюмованим, а центральні та обласні органи влади сприятимуть тому, аби палац відновив свій первісний вигляд, став справжнім туристичним центром України у серці старовинного міста над Бугом.

Нагадаємо, що палац Бадені в Буську – це згадка про славетне минуле графів Бадені, які колись займали панівне положення в Галичині ХІХ ст. Цей палац – резиденція графа Казимира Фелікса Бадені, який разом зі своїм братом Станіславом, були відомими місцевими польськими громадськими та політичними діячами, меценатами та підприємцями.

Палац збудований в 1810 р. в стилі класицизму. Першими його власниками були Мієри, які з другої половини ХVІІІ ст. володіли навколишніми землями. В 1819 р. Войцех Мієр та його дружина-австріячка Кароліна Вайссенфольф продали маєток в Буську, купивши натомість інший в Лежайську. З часом Буський маєток купив Фелікс Мієр, двоюрідний брат Войцеха. Він його передав у спадок своєму сину Хенріку, а той у свою чергу дружині – львівській акторці Анні Вієрер. Саме після неї замок перейшов у спадок до племінників її чоловіка – братів Бадені, синів Цецилії Мієр. Сталося це вже в 1876 р. Тоді ще ніхто і не міг знати, що новий власник палацу Казимир Бадені стане пізніше намісником Галичини, прем’єром та міністром внутрішніх справ Австро-Угорської імперії, людиною, від якої залежатиме доля багатьох. Граф тут бував часто. Хоча найбільше вже в похилому віці. Він також дещо розбудував палац, поєднуючи стилі класицизму та неоренесансну. Та й у самому Буську Казимир Бадені зробив багато.

Після його смерті родинне гніздо успадкував його син Людвіг Юзеф Бадені, який помер в 1916 р. Після цього дружина Людвіга шведка Алісія Елізабет Анкаркрон успадкувала всі маєтності свого чоловіка. Однак в 1920 р. вона вийшла вдруге заміж за князя Карла Ольбрахта Габсбурга-Лотарингського, який служив полковником у польському війську. Наступним володарем палацу став син князя Карла від першого шлюбу – Казимир Станіслав Бадені, який належав до ордену домініканців.

1939 р. приніс радянську владу на ці землі. Власники маєтку змушені були втікати. 25 травня 1961 р. палац перейшов на баланс Міністерства оборони СРСР. В самому палаці влаштували казарми, де дислокувалася військова частина стратегічного зв’язку.

Важливо, що військові палац не зруйнували, а навпаки підтримували його в більш-менш гарному стані. 25 травня 2004 р. військову частину розформували, але покинута резиденція графів Бадені так і залишилася на балансі Міноборони України. Почалося запустіння та повільне руйнування пам’ятки архітектури. Згодом палац передали на баланс Міністерства внутрішніх справ, а з травня 2016 року його власником стала громада Буська.

Впродовж цих років активісти щотижня проводять толоки в будівлі та навколо неї, відкрили своїми силами краєзнавчий музей.

Буська міська рада щороку виділяє кошти для проведення невідкладних ремонтних робіт, проте їх недостатньо. Палац потребує капітального ремонту, на який (за оцінками фахівців) необхідно близько 25 млн гривень.

Більше фото на сторінці міської ради  тут

Джерело