Головна Культура У Львові презентували виставку Посольства Чеської Республіки «Княгиня свята Людмила»

У Львові презентували виставку Посольства Чеської Республіки «Княгиня свята Людмила»

У Центрі митрополита Андрея Шептицького у середу, 20 жовтня, за участі заступника генерального консула Чеської Республіки у Львові Владіміра Кадлеца відбулося відкриття виставки «Княгиня свята Людмила» – першої чеської правительки. Відвідала мистецький захід заступник керуючого справами Львівської обласної ради Мирослава Туркало.

Виставку приурочили до 1100-ліття упокоєння святої Людмили. Проєкт зі вшанування її пам’яті започаткований у 2015 році і має на меті піклування про спадок чеської святої, збереження і поширення його для широкої громадськості.

«Княгиня свята Людмила належить до ключових особистостей чеської історії. Ця постать є першою чеською святою, що прийняла хрещення разом зі своїм чоловіком Борджівоєм І, ймовірно, ще у 871 році. Свята Людмила була бабусею та регенткою св. Вацлава І. Саме вона забезпечила майбутньому князеві і покровителю Чехії християнське виховання – за що і була підступно вбита невісткою-язичницею у 921 році у Тетіні. Приблизно в 1100 році останки княгині перенесли в Собор святого Георгія в Празі, і згодом її канонізували.

Я радий, що цю виставку після Києва мають змогу побачити львів’яни», – зауважив Владімір Кадлец.

В одинадцяти інформативних стендах представлено відомості та світлини про походження святої Людмили, сімейне життя, її роль у поширенні християнства в Богемії, вбивство у Тетіні та сучасний культ пошанування святої.

Організатори проєкту: Посольство Чеської Республіки в Україні та Чеський центр у Львові. Партнерами виставки є Середньочеський край, Спілка святої Людмили 1100 років, Міністерство закордонних справ Чеської Республіки, Свято-Михайлівський Золотоверхий чоловічий монастир міста Києва, Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції гідності.

Виставка у Центрі митрополита Андрея Шептицького триватиме до 11 листопада. Вхід вільний.