Головна Культура Українським медіа бракує балансу негативу і позитиву – медіа-експерти під час Форуму...

Українським медіа бракує балансу негативу і позитиву – медіа-експерти під час Форуму місцевого розвитку

Про те, як українські медіа можуть об’єднати Схід і Захід йшлося під час дискусії в рамках Форуму місцевого розвитку, який 21-23 червня проходить у Трускавці.

Під час обговорення медіа-експерти дискутували, чого бракує українським ЗМІ, проблеми фейків і пропаганди.

“Найважливіше для нас, журналістів, це робити факт-чекінг і балансувати. Наші розповіді не мають ставати пропагандою”, – відзначив Надзвичайний і Повноважний посол Польщі в Україні Ян Пєкло, який раніше працював журналістом, у тому числі військовим репортером.

“Соцмережі дають безмежні можливості до маніпуляції. І, на жаль, однозначного рецепту, як боротись з фейками, зараз нема”, – додав Ян Пєкло.

“Для Сходу і Заходу важливий обмін інформацією. Раніше це були зумисна політика роз’єднання, яка в тому числі, призвела до подій на Сході. Для нас важливо – це баланс думок”, – додала директор телеканалу “Перший Західний” Ольга Цап.

Також експерти відзначили відсутність балансу в подачі інформації українськими медіа.

“В медіа у нас дуже багато зради. З одного боку це добре, бо таким чином ми висвітлюємо проблеми, а проблем у нас багато. Але чи не створюємо ми цим ще більшу проблему?”, – зазначила програмна директорка радіо FMГаличина Ірина Процик.

“У нас під соусом об’єктивності в ефір дають відверту антиукраїнську пургу. Я проти того, щоб давати 50% ефіру гвалтівнику. Об’єктивність – це не давати протилежні думки, треба давати різноманіття думок. Журналістика в умовах війни без громадянського начала – це колабораціонізм”, – наголосив журналіст, письменник Остап Дроздов.

Ольга Цап наголосила, що журналістика в умовах війни має бути виваженою. “Ми маємо баланс між позитивом і негативом? Ні. У нас йде висмикування негативу”, – наголосила вона.