Головна Спорт Гірськолижники зі Славського візьмуть участь у дитячому чемпіонаті світу

Гірськолижники зі Славського візьмуть участь у дитячому чемпіонаті світу

Двоє вихованців відділення гірськолижного спорту Славської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Олександр Пацаган та Дмитро Гашпар у понеділок, 29 березня, у складі національної збірної перетнули італійський кордон

В Італії юні спортсмени візьмуть участь у чемпіонаті світу серед дітей. Тренує спортсменів Ксенія Пацаган зі Славської ДЮСШ.

«Тренерською діяльністю я займаюсь вже 10 років. Ці гірськолижники – якраз мій перший набір. Загалом в нашій школі цьому виду спорту навчаються 60 спортсменів. Охочих займатись є достатньо. Інше питання – можливість вдосконалюватись нам, як тренерам. Щороку відбуваються навчальні семінари від тренерів національної збірної, але що більше працюєш, то більше хочеш вдосконалюватись», – розповідає Ксенія Пацаган.

Загалом на Львівщині сьогодні функціонують вже 4 дитячо-юнацькі спортивні школи та 2 громадські організації, що розвивають гірськолижний спорт.  Зимовий змагальний сезон збірна Львівщини завершила з медалями національних змагань: Катерина Шепіленко стала віцечемпіонкою України  в дисципліні  супер-гігант, Дмитро Гашпар – чемпіоном України серед юнаків, Олеся Шарун – віцечемпіонкою серед дівчат, Олександр Пацаган  – бронзовим призером національного чемпіонату серед юнаків, а Данило Кусень виборов дві медалі на етапах Кубку України.

«Гірськолижний спорт в Україні наразі розвивається лише в кількох областях. Окрім нашої, це Івано-Франківська, Закарпатська, Київська та Полтавська. Можливо, є ще якісь окремі осередки, але на національних змаганнях виступають спортсмени тільки цих областей. Гірські лижі, як на мене, це один з найкращих зимових видів спорту, і його популярність це підтверджує», – розповідає голова Львівської обласної  федерації лижного спорту Юрій Стрижик.

Львівська область, наголошує Юрій Стрижик, має добрі ландшафтні умови для розвитку всіх дисциплін з гірськолижного спорту та оздоровчого катання на гірських лижах. На Львівщині встановлені витяги на 18 базах:  найбільше на Сколівщині, по одному на Турківщині, Старосамбірщині, Дрогобиччині,  Жовківщині та у Львові. Коли нема снігу – гірськолижники стають на роликові ковзани.

Навчають гірськолижного спорту, окрім  Славської школи, у Сколівській та  Бориславській ДЮСШ, Спеціалізованій дитячо-юнацької школі гірськолижного спорту ФСТ  «Динамо», спортивному клубі «Евеленч» та клубі «Бориславська Сніжинка» при комплексі «Буковиця». Усього гірськолижний спорт на Львівщині опановують 510 учнів. З ними працює 25 тренерів-викладачів.

«Гірські лижі – це один з тих видів спорту, який, з одного боку, є масовим засобом оздоровлення, розвитку, загартовування, активного відпочинку, а з іншого боку – популярним зимовим олімпійським видом спорту, націленим на вищі спортивні досягнення. Дуже тішить той факт, що він набирає популярності в Україні і ми, тут, на Львівщині, маємо можливість приймати змагання національного рівня. Маю впевненість, що пройде не так багато часу і Львівщина стане східноєвропейською Меккою зимових видів спорту», – зауважує керівник Управління молоді та спорту Львівської ОДА Роман Хім’як.

прес-служба ЛОДА

Гірськолижники зі Славського візьмуть участь у дитячому чемпіонаті світу