Головна Спорт На дистанції 1500 метрів найшвидший в Україні бущанин Володимир Киц

На дистанції 1500 метрів найшвидший в Україні бущанин Володимир Киц

Вкотре це довів наш земляк (на знімку у центрі), – майстер спорту, член збірної команди України з легкої атлетики, багаторазовий переможець і призер першості України, всеукраїнських і міжнародних змагань з бігу на середні дистанції і кросу, – здобувши першість на дистанції 1500 метрів на Зимовому Чемпіонаті з легкої атлетики серед дорослих 14 лютого 2013 року у Сумах. Цій яскравій перемозі передувала низка інших. Шість перших місць у змаганнях зимового сезону 2013 року – це вражаюче і переконливо. Тож пишаймося своїм земляком-чемпіоном.

Сильний ривок і ти – лідер

Другий день Чемпіонату Ук­раїни з легкої атлетики захо­пив усіх фінальним забігом чоловіків на 1500 метрів, в якому зібра­лись фаворити. На цій дистанції проводили три відбіркових най­масовіших забіги (по 12 спорт­сменів), четвертий – фіналь­ний – став найсиль­ні­шим і най­яскра­вішим. Буквально з пер­шого метра темп для лідерів задав Олександр Кузмічов, і перші 800 м було подолано за 1:58,23. Після цього Олександра замінив Володимир Киц. Темп йому до­поміг підтримати Артем Казбан. Після відмітки 1000 метрів лі­ди­руюча група, в яку увійшли Артем Казбан, Володимир Киц, Олек­сандр Борисюк, Станіслав Мас­лов і Олег Калва, відірвалась від основної групи. А за 100 метрів до фінішу Киц зробив сильний ривок, Борисюк спро­бував діста­тись лідера, але спроба не увін­чалась успіхом. А чемпіоном України з піднятими руками і криком перед фінішною лінією став наш Володя Киц із ре­зультатом 3.43,87.

«Врожайна» зима

Для Володимира Кица зма­гання зимового сезону 2012–13 років і справді принесли багатий вро­жай перемог і медалей. 27 груд­ня 2012 року легкоатлет переміг у Першості СК "Легіон" (м.Львів) на дистанції 1000 м з результатом 2.31,1. А вже 11 січ­ня у Києві він став переможцем Всеукраїнських змагань "Різдвя­ні старти", здолавши 1500 метрів за 3.47,9. Минув тиждень і Володя знову поринув у спор­тивні змаги. 11 січня посів І місце в бігу на дистанції 3000 метрів на Кубку державної школи вищої спортивної майстерності (м.Ки­їв). Окрилений успіхом, 29 січня знову перемагає в ко­мандному Чемпіонаті України в Запоріжжі (1500 м, результат 3.45,3), а 5 лютого – у відкритому Чемпіонаті Республіки Білорусь в м.Моги­льов (1500 м, 3.45,2). Зрозумі­ло, що зупиня­тись Володя не збирається.

Буська ДЮСШ дала

путівку в життя

Нага­даємо, що свою спортивну ка­р'єру Володя Киц розпочав у Буській дитячій спортивній школі (тренер Михайло Гаєвський). Опісля здібний легко­атлет про­довжив навчання у спе­ціалі­зо­ва­ному спортивному за­кладі – Київ­ському обласному інтернаті, де досяг неабияких успіхів. Були вдалі чемпіонати і в першості Європи в Німеччині, Голландії, Італії, Литві, десятки змагань і Кубків. У його арсеналі нагород – золото, срібло та бронза. І, як і кожен спортсмен, мріє виступити на Олімпійських іграх.

Спорт освіті не завада

А ще попри постійні змаги і тренування Володя знайшов час на навчання. Він закінчив бі­олого-технічний факультет Біло­цер­ківського національного аграр­ного університету. На цьому хло­пець не зупинився і вступив на економічний факуль­тет того ж Білоцерківського вишу, який також успішно закінчив. Та поки що найголовнішою у його житті є королева спорту – легка атлетика.

Ірина  ГАЄВСЬКА

 

P.S. Легка атлетика є комплекс­ним видом спорту, що включає в себе різні види дисциплін. Вона по праву вважається королевою спорту, недарма два з трьох закликів у девізі "Швидше, вище, сильніше" можна, не замислю­ючись, віднести насамперед до легкоатле­тичних дисциплін. Легка атлетика становила основу спор­тивної програми перших Олім­пійських ігор. Свої позиції їй вдалося завоювати за рахунок простоти, доступності та, якщо хочете, природності зма­гальних дисциплін. Дійсно, в ди­тинстві, напевно, кожен з нас бігав на перегонки, змагався у "хто вище стрибне", «хто далі кине». Тому й не дивно, що з дитячої забави легка атлетика виросла у справж­ню спортивну королеву.

Одними з найпопулярніших дисциплін легкої атлетики є біг і ходьба на різні дистанції, стрибки в довжину, у висоту. Це, мабуть, один із найдоступніших видів спорту для дітей, чиї батьки не можуть оплачувати дорогий спортивний інвентар в інших видах спорту.

На початкових етапах для занять дитини не потрібно якоїсь спеціальної дорогої форми та взуття. Природно, що вже, пере­ходячи в старші вікові групи, для успішного продовження спор­тивної діяльності може знадо­би­тися і спеціальна форма, і спе­ці­альне взуття. Але все одно, в по­рівнянні з іншими видами спорту, легка атлетика залишається однією з найдешевших і найдо­ступ­ніших. А ось віддавати ди­тину в секцію варто не раніше досяг­нення нею шкільного віку.