Головна Культура В Буську відбулася мистецька зустріч в бібліокафе

В Буську відбулася мистецька зустріч в бібліокафе

Україна впродовж багатьох століть розгублювала своїх дітей по світах і не могла їх вернути навіть тоді, коли вони виявились напрочуд геніальними. Олімпу слави сягали смороду у чужих краях, а повертались на рідну землю тоді, як відійшли у вічність. До цієї когорти митців належить й Іванка Мигаль – українка, наша землячка, славетна оперна діва, яка здобула славу на найвідоміших сценах світу. 6 липня мисткині виповнилося б 80 років, та, на жаль, частка їй судилася інша – у молодому віці на злеті слави Іванка пішла з життя від тяжкої недуги. Її голос полонив американський та європейський континенти. Вона співала з 16 симфонічними оркестрами, виконувала твори композиторів світової величини – від Генделя до Роджерса та Гаммерштайна, вона була першою українською співачкою в артистичній трупі Метрополітен опери серед інших слов’ян.

У четвер, 6 липня у стінах Буської районної бібліотеки ім.І.Котляревського в бібліотечному кафе «Книжкові смаколики» зібралися бібліотекарі, працівники культури та освіти, ЗМІ, представники місцевої влади та читачі, аби відзначити ювілейні уродини оперної примадонни.
Учасники дійства мандрували життєвими стежками Іванки Мигаль, довідалися, як і хто у Буську вперше відкрив це ім’я. Своїми спогадами щедро ділилися начальник відділу культури та туризму Буської РДА Людмила Ціхоцька та колишній бущанин Олександр Саримсаков, які листувалися з батьком Іванки Григорієм Мигалем. Цікаві моменти, що стосуються постаті Іванки Мигаль, внесли в розмову й розповіді вчительки Буської ЗОШ №2 Галини Сень, керівника гуртка Буського БДЮТу Катеріні Гачкевич та колишнього редактора Буського радіо Лесі Дацко.

НАДБУЖАНСЬКОМУ СОЛОВЕЙКУ - 80

Іванка Мигаль жодного разу не була на рідній землі. Та успіхи на чужомовній сцені не затьмарили її національних почуттів. Будучи ще студенткою Королівської музичної консерваторії в Торонто, а згодом співачкою Нью – Йоркської Метрополітен опери, Іванка Мигаль залюбки виступала на українських емігрантських сценах з нагоди національних свят у містах Тандер – Бей, Торонто, Вінніпег, Нью – Йорк, Чикаго, Клівленд та інших. Спонсорами її концертів були Комітет українців Канади та Український конгресовий комітет Америки. Передчуваючи розлуку з цим світом, Іванка прагнула залишити по собі добру згадку для земляків і видала свою першу і єдину платівку «Українські пісні». Сюди ввійшли 15 творів українських класиків, виконані нею у супроводі оркестру, фортепіано, бандурі, чоловічого та жіночого хорів.

НАДБУЖАНСЬКОМУ СОЛОВЕЙКУ - 80

То ж на мистецькій зустрічі в бібліокафе щирі слова визнання земляків цій талановитій жінці тісно перепліталися із мелодійними піснями. Методист Буського РНД Світлана баб’як виконала пісню з репертуару Іванки Мигаль на слова Тараса Шевченка «Садок вишневий коло хати», а вчитель Буської ДМШ Іван Бак заспівав власну пісню «Іванна» на слова Людмили Ціхоцької, написану ними в 1999 році та присвячену славетній землячці.

НАДБУЖАНСЬКОМУ СОЛОВЕЙКУ - 80

Вже понад 30 років немає Іванки Мигаль на світі. Та для нас залишилися її пісні, а творчість співачки надихає митців на створення поетичних та музичних рядків. Ми гордимося тим, що можемо називати себе земляками цієї талановитої і вродливої жінки, яка здобула всесвітню славу. Про це говорили у своїх виступах перший заступник голови Буської РДА Олег Ільків та заступник голови Буської районної ради Роман Фурда. А ми хочемо подякувати усім, хто завітав сьогодні у наше бібліокафе та долучився разом з нами до високого мистецтва.