Головна Культура Бібліотека – територія ідей

Бібліотека – територія ідей

У 2013 році Українська бібліотечна асоціація працює під девізом "Бібліотека – територія ідей".  Діяльність Буської ЦБС цілком узгоджується з цим лозунгом. Особливо ж актуального значення набувають ці слова напередодні IV бібліотечного форуму в Львові (12-14 вересня), на якому бібліотеку представлятимуть ті,  хто невтомно  діє на передньому фронті бібліотечних ідей.

По-перше, буські бібліотекарі плекають і дбайливо розвивають традиційні методи роботи. Крім доступної звичайному читачу інформації у відкритих залах та скрупульозної роботи з опрацювання документів, яка невпинно триває у "святая святих" – закритих підрозділах бібліотеки, книгозбірня вже третій рік поспіль є полігоном для втілення незвичних ідей районної організації всеукраїнського Товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка, яке очолює керівник відділу культури Людмила Ціхоцька. Прикладом  можуть служити майстер-класи з різних видів національного та прикладного мистецтва, форуми літописців-краєзнавців та створення краєзнавчого музею.

По-друге, парк з 11 ПК, об'єднаних в 2 локальні мережі з виходом в Інтернет – здобуток міжнародних грантів – чудове втілення інноваційних технологій. Маємо на сайті бібліотеки приклад електронного каталогу літератури, який працює на "хмарних обчисленнях GOOGLE", а віртуальна підшивка "Волі народу" на блозі містить видання за 25 останніх місяців.

По-третє, нові технології керівництво бібліотеки вміло поєднує з традиційними. Відтепер за черговим проектом Інтернет-центру звичайний читальний зал центральної районної бібліотеки імені Івана Котляревського став відкритою зоною WI-FI. А це означає, що читач поруч з паперовою книгою може покласти мобільний гаджет: ноутбук, смартфон, е-читанку, планшет і працювати в Інтернеті. Завітайте в читальню і переконаєтесь, що на дбайливо збереженому ПК з гранту 1999 року можна просканувати матеріал, а з мобілки вийти в Інтернет.

На завершення зазначу, що ідеї і надалі будуть породжуватись в середовищі бібліотек. Ідеальним стимулом  для цього є саме сучасне становище цих закладів в усьому світі. Про матеріальні стимули мені тільки мріється, а про нові ідеї інформуватиму в часописі.

Богдан Литвин,
керівник Інтернет-центру Буської бібліотеки