Головна Культура Митрополит Андрей Шептицький у селах Купче та Ракобовти

Митрополит Андрей Шептицький у селах Купче та Ракобовти

У рукописі «Старі церковні тематизми» знаходимо, що Митрополит Андрей Шептицький 16 травня 1905 року прибув у село Купче. О 4 годині після обіду відбулася канонічна візитація Митрополита. Він приїхав з Кізлова в супроводі охорони, яку зробив пан Пассота – економ двірський з Купча, по велінню свого хлібодавця пана Юрія Ладинського. 

  Митрополита супроводжували на конях 40 хлопців з Купча і Ракобовт в українському строї. Митрополит прибув в Купче у супроводі отця-декана Бузецького, о.Григорія Славинського з Кізлова, крилошанина Митрополита консисторії Комарницького та о.Василевського зі Львова з церкви св.Параскевії і ще 10 священиків. У брамі біля церкви їх зустрічали місцевий священик о.І.Дорош, о.О.Петрушевич з Буська, о.Степан Петрушевич з с.Польове, о.Цеглевич з Побужан, власник Купча Юрій Ладинський. Гостей привітав парох о.І.Дорош.
   Того ж дня Митрополит А.Шептицький прибув у Ракобовти, де його також з почестями зустрічали парафіяни села. У кожній церкві Митрополит катехизував і проповідував. У цей день Митрополит переїхав у с.Деревляни, де 17 травня відбулося Архієрейське урочисте посвячення церкви св.Параскевії у Деревлянах та церкви Преображення Господнього у с.Спас.
Марія СМОЛІНСЬКА, 
завбібліотеки с.Ракобовти