Головна Культура Пісня єднає сусідів

Пісня єднає сусідів

Недільної днини У Ракобовтівському Народному домі людно, гамірно і святково. Як кажуть самі мешканці села: кущовий огляд малих форм художньої самодіяльності буває не так часто, тож подія "небуденна".  Учасниками ж малого мистецького форуму стали делегації із Нового Милятина, Старого Милятина, Ріпнова, Купча, Кізлова…

Першими на сцені представляли місцеву художню самодіяльність ракобовтівські артисти. Саме вони запропонували і журі, і глядачам у залі жанрове розмаїття: вірші, пісні, танці, драматургію. Найстарішому митцю Миколі Боднарчуку – 84. А юна Оля Смолінська з успіхом прочитала вірш "Моє село", адже його автор – її бабуся Марія Смолінська. Український "Гопак" танцювали на сцені шість пар виконавців. Старалися, виконували емоційно і переконливо. І хоч були професійні огріхи, це не дивно, бо професійного хореографа в селі нема, та зал щедрими оплесками оцінив майстерність дітей.

Особливо щиро вітали дует у складі учителя-пенсіонера Миколи Боднарчука та Мирослави Гавлюк. Пісні виконували акапельно. Вони звучали щиро, сприймались життєво. Особлива заслуга у підготовці художньої самодіяльності НД с.Ракобовти місцевого краєзнавця, бібліотекаря М.Смолінської. І хоча директор сільського осередку культури Оксана Озімко перебуває у декретній відпустці, та за роботу закладу культури вболіває і далі.

Купченський НД (директор Галина Павлик) підготував на конкурс 4 номери художньої самодіяльності. Наймолодшій артистці Лізі Мушак лише 5 років. Вона чуттєво, упевнено та артистично прочитала вірш М.Підгір`янки "Я дитина українська" і потішила слухачів піснею "Добрий день, матусю Україно".

Новомилятинський Народний дім (директор Дарія Мельник) презентував лише один жанр – пісню: усі три – " Маленька українка", "Веселі чоботята", "Моя Україна" у виконанні  Зоряни Лучки, Вікторії Лисак, Зоряни Лисунець прозвучали чудово.

Старомилятинський НД (директор Петро Лось) зачарував зал піснями у виконанні уже добре знаного ансамблю з промовистою назвою "Патріоти" та новоствореного жіночого  вокального ансамблю  "Калинонька" (кер.Микола Сирота). До речі, виконавська майстерність цих колективів зростає з року в рік.

Чоловічий ансамбль "Явір" Кізлівського Народного дому (директор Наталія Дзюба) вразив і виконанням пісень, і приємним зовнішнім виглядом. А жіночий ансамбль "Кізлівські кумасі" викликав веселощі і захоплення своїм артистизмом, гумористичним підходом до проблем сучасного села і його мешканців.

Ріпнівський НД (директор Євген Штрайхер) полонив чудовим співом юних вокалістів – Світлани Король ("Мамина криниця"), сестер Віри та Надії Козаків ("А на Україні розцвітають сади"). Окрім вокальних даних, журі до вподоби припали чудові костюми виконавців.

Місцевий парох о.Богдан Юрко відзначив велику потребу у подібних мистецьких дійствах, де б відтворювався 100-відсотковий національний продукт. З його пропозиції усім залом заспівали духовний гімн українців та величну пісню на слова Т. Г. Шевченка "Реве та стогне Дніпр широкий". Пісня об'єднала громаду, спонукала серця битись в унісон, а душі осяяла чистим сяйвом любові до всього, що зветься українством.

Користуючись нагодою, відділ культури та туризму РДА висловлює подяку Купченському сільському голові Богдану Смолінському за сприяння у проведенні огляду-конкурсу.

Людмила Ціхоцька,
керівник відділу культури
та туризму Буської РДА